PERLUKAH JODOH DICARI???

Isu jodoh ni adalah dilema bagi hampir semua orang yang waras kerana keinginan mendirikan rumahtangga itu atau pun kerana berkahwin adalah naluri fitrah manusia, tak kira lelaki mahupun perempuan, mak ayah pun selalu cakap soal ni, tambah pulak masih ada anak teruna mereka yang belum bernikah ni.....hehe...tertaip pulak.....biarlah......benda betul.....you know who you are.

Antara pertanyaan- pertanyaan yang sering dilontarkan berkaitan jodoh :

“Benarkah jodoh sudah ditetapkan oleh Allah dan tak boleh diubah?”.
Ada dua pertanyaan dalam soalan di atas...

1. Benarkah jodoh sudah ditetapkan oleh Allah?
Ya, benar. Bahkan, bukan hanya jodoh, malahan segala hal mengenai diri kita sudah ditetapkan/ditakdirkan oleh Allah sejak kita masih lagi berada dalam rahim ibu.
Dalam sebuah hadis riwayat Bukhari Muslim dari Ibnu Mas’ud R.A., dikhabarkan bahawa Rasulullah SAW bersabda:
“Sesungguhnya seseorang kamu dihimpunkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari, kemudian dijadikan segumpal darah seumpamanya, kemudian dijadikan seketul daging seumpamanya, kemudian Allah mengutuskan seorang Malaikat untuk menulis empat kalimah dan diarahkan agar menulis- amalannya, ajalnya, rezekinya dan untung jahat atau untung baik, kemudian ditiupkan rohnya…”.

2. Apakah jodoh (dan segala takdir lain) yang sudah ditetapkan oleh Allah itu boleh diubah?
Ya dan tidak. Takdir itu tidak bisa diubah oleh manusia, tetapi dapat diubah oleh Allah.
Allah SWT berfirman:
"Allah menghapuskan apa yang Dia kehendaki dan menetapkan (apa yang Dia kehendaki), dan disisi-Nya-lah terdapat Ummul-Kitab (Lauh Mahfuzh)." (surah ar-Ra’du [13]: ayat 39)

Lantas, sekiranya jodoh(dan segala takdir lain) itu hanya boleh diubah oleh Allah, apakah sebaiknya kita hanya perlu menunggu takdir dari Allah saja tanpa perlu berusaha lagi?
Bukanlah begitu. Allah dan Rasul-Nya telah mempersilakan kita untuk berusaha supaya Allah mengubah takdir-Nya (dari yang “buruk” kepada yang “baik”) sebagaimana sering kita lafazkan satu ayat "Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga kaun itu sendiri mengubahnya"...
Allah SWT berfirman:
"Bagi manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak merubah keadaan suatu kaum sehingga mereka merubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap suatu kaum, maka tak ada yang dapat menolaknya; dan sekali-kali tak ada pelindung bagi mereka selain Dia." (Surah ar-Ra’du [13]: ayat 11)

Rasulullah SAW juga telah mengajarkan kita doa istikharah(menurut hadits Bukhari, Ahmad, dll), yang isinya mengandungi permohonan mengubah takdir-Nya:
"Ya Allah, sekiranya Engkau tahu bahawa urusan ini lebih baik untuk diriku, agamaku, dan kehidupanku, serta (lebih baik pula) akibatnya (di dunia dan akhirat), maka TAKDIRKANLAH dan mudahkanlah urusan ini bagiku, kemudian berkahilah aku dalam urusan ini, dan 
TAKDIRKANLAH kebaikan untukku di mana pun, kemudian jadikanlah aku redha menerimanya."

Kesimpulannya, supaya Allah mengubah takdirNya (dari yang “buruk” kepada yang “baik”), termasuk dalam hal jodoh, kita perlu berikhtiar dan berdoa...

"Apakah jodoh itu perlu dicari?".
Ya, perlu. (Dalilnya, Surah ar-Ra’du [13]: ayat 11)


Telah digariskan soal mencari jodoh secara islami, sebagaimana yang diusulkan dengan kaedah2 usul fiqh, maka rujuklah dan ikutilah...

CINTA itu perjuangan. Tak wajar sekadar menguis harapan, ia perlu diusahakan, untuk dapatkannya pasti ada cabaran dan mempertahan keharmoniannya pasti penuh dengan rintangan. Selamat berkelana dalam penantian yang membuahkan pencarian diri bagi mengejar jodoh hakiki.
"Maha Suci Rabb yang telah menciptakan pasangan-pasangan semuanya, baik dari apa yang ditumbuhkan oleh bumi dan dari diri mereka maupun dari apa yang tidak mereka ketahui..." (Surah Yaasin [36]:ayat 36).